Vlastnosti a účinky čokolády na zdraví

Obrázek

Kvalitní čokoláda nemá na naše zdraví v podstatě žádný negativní vliv - samozřejmě ale jen pokud ji konzumujeme v přiměřeném množství.

Léčivé účinky čokolády jsou prokázané, původně se také prodávala pouze v lékárnách a lékaři ji doporučovali pro rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních. Již v roce 1951 dokonce vyšla i první kniha o vlivu čokolády na lidské zdraví. 

Nejlepší je samozřejmě hořká čokoláda s obsahem kakaa 75 až 99%, denní dávka přibližně 50 gramů se považuje za dostatečně preventivní. Konzumovat čokoládu ve větším množství jako lék není ale vhodné ani vzhledem k obsahu kalorií.

Účinky čokolády na zdraví

  • Snižuje krevní tlak, působí příznivě na srdce i cévy a snižuje riziko infarktu myokardu.

  • Snižuje srážlivost krve a zvyšuje prokrvení těla. Lidé s nízkou srážlivostí by ale měli konzumaci čokolády omezit

  • Obsahuje mnoho flavonoidů, které působí jako významné antioxidanty. Antioxidanty ničí v lidském těle škodlivé volné radikály a tak omezují riziko vzniku rakoviny.

  • Ochraňuje před různými alergiemi a artritidou.

  • Obsahuje důležité minerální látky - ve 100 gramech čokolády je 33% hořčíku, 30% fosforu, 27% draslíku, 25% mědi, 20% železa, 13% vápníku a 10% fluoru.

  • Má povzbuzující vliv na činnost mozku, vyvolává jeho aktivitu a zlepšuje pozornost.

  • Zmírňuje pocity úzkosti a zlepšuje celkovou psychiku člověka.

  • Stimuluje centrální nervový systém, zvyšuje bdělost, zahání pocit únavy a stimuluje výkon svalů.

Škodlivost čokolády na zuby je podle všech poznatků a mnoha studií minimální, i když se často tvrdí, že čokoláda má na kazivost zubů velký vliv. Kakao totiž obsahuje fluor a kakaové máslo na povrchu zubů vytváří povlak, který je ochraňuje díky obsaženým tříslovinám před působením bakterií.  

Afrodiziakální účinky čokolády znali už Mayové a Aztékové, jejich vládce Montezuma údajně vypil i několik desítek pohárů čokolády denně. Čokoládu měl v oblibě i Casanova nebo madame du Barry. Na účinky fenyletylaminu - afrodiziakální látky v čokoládě - jsou podle posledních průzkumů ženy citlivější než muži.

Čokoládové masáže mají především relaxační účinek, samotné masážní procedury čokoláda nijak výrazně neovlivní. I vzhledem k množství čokolády, která je na masáž potřeba je zřejmé, že se nebude jednat o čokoládu drahou a kvalitní.

Čokoládové zábaly jsou v poslední době velmi oblíbené, není ale prokázáno, že by měly na lidské zdraví nějaký výrazný účinek. Podobně jako u čokoládových masáží se zde jedná spíš o psychiku a relaxaci.

Kalorie v čokoládě, tuky a cukry

Obsah tuků a cukrů je v kvalitní čokoládě v téměř ideální poměru, v levných čokoládách je obsah cukrů mnohem větší.

Tuk v čokoládě - kakaové máslo, které je v kakaových bobech - patří mezi přírodní rostlinné tzv. zdravé nebo dobré tuky. Například 100 gramů 72% hořké čokolády obvykle obsahuje 42 gramů tuků. Z toho je 7 gramů nasycených a 34 gramů zdraví prospěšných nenasycených tuků.  

Cukry v kvalitní čokoládě lidskému organismu také nevadí. Je prokázáno, že kvalitní hořká čokoláda nevyvolává automatickou chuť na další konzumaci, ale levná sladká čokoláda ano.

Energetická hodnota čokolády ve 100 gramech

  • kvalitní hořká čokoláda – 2080 kJ

  • mléčná čokoláda – 2160 kJ

  • bílá čokoláda – 2260 kJ

Čokoláda by se měla konzumovat samotná a nemíchat s dalšími různými jídly. Pokud se konzumuje v přiměřeném množství a vychutnává, pak při normálním stylu života a pestré stravě žádným významným kalorickým nebezpečím není.

 
TOPlist