Zdravá čokoláda pro vaše děti

Čokoláda se v poslední době dostala díky mnoha výrobkům, které jsou na trhu, mezi potraviny, kterým říkáme nezdravé. Pokud si ale dopřejete v rozumném množství kvalitní hořkou čokoládu, která má víc než 70 procent kakaové složky, můžete od ní očekávat mnoho zdraví prospěšných účinků!

Konzumace čokolády může mít za následek nadváhu i obezitu, alergie, akné a další zdravotní nepříjemnosti, ale to pouze v případě, že budete konzumovat podivné průmyslově ve velkém vyráběné výrobky z praženého nebo jiným způsobem upraveného kakaa s přidaným cukrem, mlékem, ztuženými tuky a různými aditivy - tzv. éčky.  U skutečně kvalitní čokolády vám žádné zdravotní problémy nehrozí - naopak, v přiměřeném množství je zdravá!

Slovo čokoláda má původ u Aztéků, kteří používali výraz xocolatl pro hořkou vodu. Aztékové i Mayové totiž byli velmi moudří a věděli, že tajemství a pozitivní účinky čokolády nejsou v množství cukru.

Jak vybrat kvalitní a zdravou čokoládu

V současnosti je v obchodech mnoho čokoláda různých tvarů, ale především různého složení a tím i chutí. Můžeme si koupit čokoládu mléčnou, hořkou, bílou, kávovou, mentolovou, ovocnou, s oříšky, rozinkami… Co z toho je ale skutečně čokoláda? Odpověď je jednoduchá – velmi malé množství.

Pokud si na obalu přečteme, že ve složení je kakaová hmota nebo kakaové máslo, objevili jsme pravou čokoládu. Čím větší je procento obsažené kakaové sušiny, tím víc je čokoláda kvalitnější. Pozor si dejte na čokoládu na vaření, která je sice tmavá, ale obsah kakaové sušiny v ní moc velký není.

Když na obalu ve složení najdete, že obsahuje kakaový prášek a rostlinné tuky, pak se o čokoládu jako takovou nejedná. Tyto výrobky jsou většinou v obchodě umístěny mezi čokoládami, ale na jejich obalu se slova jako „čokoláda“ nebo „čokoládový“ objevit nesmí.

Obrázek

Čokoláda a zdraví

Pravá – to znamená hořká – čokoláda má mnoho pozitivních vlastností na lidský organismus. Tyto vlastnosti se zvyšují s obsahem kakaové hmoty a tak kupujte skutečně jen čokolády s minimálně 70 % kakaové sušiny. Naprosto nejlepší je čokoláda z nepražených kakaových bobů, protože ty nejsou tepelně zpracované a tak si uchovají největší množství zdraví prospěšných látek.

V čokoládě jsou obsažené antioxidanty, dále kofein a theobromin, látky vylepšující postřeh a soustředění. Čokoláda také díky dalším látkám působí na pozitivní náladu, v ní obsažený fluor zpevňuje zuby, draslík působí proti stresu a hořčík příznivě ovlivňuje činnost mozku a cévní systém.

Čokoláda ale obsahuje i poměrně mnoho tuku – někdy až 40 gramů tuku na 100 gramů čokolády – a tak by se měla konzumovat opravdu v přiměřeném množství. I velmi kvalitní hořká čokoláda je navíc značně kalorická – 100 gramů má přibližně 2080 kJ. Pro dokonalé uspokojení chutě i organismu stačí přibližně 20 gramů…

Nejlepší čokoláda i pomazánka z čokolády bude ta vaše!

Kvalitní čokoládu si můžete vyrobit poměrně snadno i sami a budete mít jistotu, že víte, co v ní je a že je dokonce skutečně zdravá. Různých receptů na výrobu pravé domácí čokolády je víc než dost.

U dětí jsou ale velmi oblíbené i tzv. čokoládové nebo kakaové pomazánky s lískovými oříšky. Ty kupované obsahují značné množství cukru a především palmový olej, který je skutečně hodně nezdravý. Oříšků v nich najdete maximálně 10 procent. Lískooříškovou pomazánku s kakaem si ale můžete také vyrobit doma a určitě bude mnohem víc zdravější a také chutnější, než kupovaná.   

Obrázek

Domácí pomazánka z kakaa s lískovými oříšky

Tato pomazánka není sice úplně nejzdravější – recept na opravdu zdravou najdete na konci článku – ale je chutná a určitě kvalitnější než kupované

Suroviny

  • 1 balení slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 gramů kvalitní mléčné čokolády
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 200 gramů lískových oříšků
  • vanilkový extrakt
  • sůl

Postup

Čokoládu rozpustíte v ohřátém kondenzovaném mléku a směs necháte vychladnout. Pokud máte lískové oříšky neloupané, rozložte je na plech a nechte v troubě v teplotě 180° Celsia tak dlouho, než na nich budou slupky praskat – přibližně 10 minut. Ještě horké oříšky dejte do čisté látkové utěrky a promačkejte – tím je jednoduše a rychle oloupete. Máte-li oříšky koupené už oloupané, pak je pouze v troubě  krátce opražíte.

Oříšky v kuchyňské robotu důkladně rozmixujte, pak k nim přisypte kakao, přidejte kondenzované mléko s rozpuštěnou čokoládou, půl lžičky vanilky a mírně je osolte. Vše znovu důkladně promixujte, pokud bude potřeba směs naředit, můžete použít horkou vodu, ale mnohem lepší je smetana – pomazánka se pak lépe roztírá.

Hotovou pomazánku přendejte do skleniček, důkladně je uzavřete a uložte do chladničky.

TIP: Pokud chcete, aby vám chvíli vydržela, nesmí být v chladničce moc na očích…

Dvoubarevná pomazánka: Připravíte si ještě jednu směs, ale mléčnou čokoládu v ní nahradíte bílou a úplně vynecháte kakao. Vzniklý krém pak při plnění do skleniček střídáte s tmavým.

Zdravá lískooříšková pomazánka

V této pomazánce jsou jen samé zdravé suroviny

Suroviny

  • 80 gramů medu nebo javorového sirupu
  • 100 gramů lískových oříšků
  • 30 gramů holandského kakaa
  • 5 lžic vody
  • lžíce rostlinného oleje
  • vanilkový extrakt
  • sůl

Postup

Lískové oříšky bez slupek krátce upražíte v troubě při 180° Celsia, přendáte je do mixéru a přidáte k nim kakao, med nebo javorový sirup, trochu vanilkového extraktu, špetku soli a podle potřeby vodu. Vše důkladně rozmixujete a pomazánku v uzavíratelných sklenicích uložíte do chladna.

TIP: Chutná a zdravá svačina pro děti do školy!