Nepečené vánoční cukroví z čokolády

Vánoční cukroví je v mnoha domácnostech každý rok téměř stejné. Nejčastěji se peče cukroví z lineckého nebo ořechového těsta, vanilkové rohlíčky a pracny, oblíbená jsou i vosí hnízda. Přidejte letos další druh – cukroví z čokolády.

Čokoláda je podle posledních odborných studií v přiměřeném množství celkem zdravá a má vliv na pozitivní náladu. Na Vánoce ji nejvíce najdeme na stromečku, v podobě chutného cukroví ale může být i na vánočním stole.

Z čokolády můžete připravit například lanýžky, koule nebo košíčky s oříšky a jednoznačnou výhodou všech těchto lahůdek je, že jsou nepečené. Aby byly skutečně chutné, pamatujte na nejdůležitější zásadu – použitá čokoláda musí být skutečně velmi kvalitní!

Lanýžky z čokolády

Suroviny na 30 kusů lanýžků

  • 100 gramů hořké čokolády – ideálně s obsahem kakaa minimálně 70 %
  • 50 gramů smetany ke šlehání
  • 30 gramů cukru krupice
  • 70 gramů másla
  • lžíce likéru – nejlépe amaretto
  • kakao na obalení

Postup

V malém kastrůlku ohřejte smetanu a míchejte ji s máslem a cukrem. Když se máslo i cukr dokonale rozpustí, přidejte čokoládu a likér. Vše zahřívejte za stálého míchání, dokud se nevytvoří hladká čokoládová směs. Tu pak přelijte do misky a dejte ztuhnout do ledničky.

Ze ztuhlé hmoty tvarujte kuličky, které obalujte v kakau.

Cukroví je potřeba uchovat v chladnu.

TIP: Směs nemusíte spotřebovat hned všechnu, nové lanýžky z ní můžete vytvářet kdykoliv.

Lanýžky je možné obalovat i v nastrouhané čokoládě.

Obrázek

Koule z čokolády a kakaových sušenek

Suroviny na 30 koulí

  • 100 gramů kakaových sušenek
  • 100 gramů hořké čokolády
  • 30 gramů másla
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup

Sušenky rozmixujte na jemno. Čokoládu rozpusťte – ideálně v hrnci na vodní lázeň, nechte ji mírně vychladnout a přidejte ji k rozmixovaným sušenkám. Pak přidejte ještě změklé máslo a cukr a ze surovin vypracujte vláčnou hmotu. Z ní vytvořte kuličky a dejte je ztuhnout do chladničky.

TIP: Ztuhlé pevné kuličky obalte v kakau, moučkovém cukru nebo čokoládovém zdobení. 

Čokoládové arašídy

Suroviny na 30 kusů

  • 200 gramů hořké čokolády
  • 250 gramů nesolených arašídů
  • 150 gramů cukru krystal
  • 50 gramů másla

Papírové košíčky

Postup

V hrnci na vodní lázeň rozehřejete čokoládu. V kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte do něj cukr a za stálého míchání si připravíte karamel. V okamžiku, kdy se karamel začne vytvářet, odstavíte kastrůlek z tepla a do karamelu vmícháte arašídy.

Arašídy v karamelu rozdělíte do připravených košíčků, zalijete je rozpuštěnou čokoládou a necháte ztuhnout.

Cukroví je možné nechat v košíčcích, můžete ho ale samozřejmě po ztuhnutí z košíčků i vyklopit.

TIP: Místo burských oříšků je možné použít i nasekané mandle nebo oříšky lískové.