Valentýn se blíží - máte už dárek?

Datum 14. února znamená pro miliony lidí po celém světě příležitost strávit několik pěkných chvil s jejich spřízněnými dušemi. Svátek zamilovaných se dnes slaví téměř všude, výjimkou není ani Česká republika. I když stále existuje spousta lidí, kteří uznávají spíše původní český svátek, tedy 1. máj. Ať už patříte mezi příznivce sv. Valentýna nebo sázíte raději na Máchu, svou lásku přece můžete oslavit vždycky!

Čím potěšit svého miláčka?

Na Valentýna volí většina párů oslavu večeří ve více či méně luxusní restauraci. A když ne tam, tak alespoň v cukrárně nebo kavárně. Ti bohatší z nás třeba zaplatí své drahé polovičce dovolenou na Havaji. Co ale udělá největší radost? Něco, co sami vyrobíme, čemu věnujeme čas, do čeho dáme své srdce a čím vyjádříme své skutečné city a emoce. Koupit dárek dokáže každý, ale pokud dáte někomu dárek vámi ručně vyrobený, dáváte tím najevo, že vám na dotyčném opravdu záleží. A pokud se ten dárek navíc dá jíst, je to ještě lepší!

Bonboniéra snů

Jedním z nejčastějších dárků darovaných z lásky je bonboniéra. Už jste ale někdy darovali čokoládové pralinky, které jste sami vyrobili? Plněné pralinky mohou vypadat složitě, co se týče přípravy - musíme mít vhodné formičky, které nejdříve vymažeme čokoládou, necháme ztuhnout a potom naplníme různými krémy nebo likéry. Pokud chceme být opravdu precizní, je to práce na celý den.

Obrázek

Já, pokud chci udělat něco lahodného a zároveň snadného, volím čokoládové lanýže.

Čokoládové lanýže - ganache

  • 225 gramů kvalitní hořké čokolády
  • ½ hrnku smetany ke šlehání
  • ¼ hrnku kakaa

Čokoládu nalámeme na co nejmenší kousky do misky. Smetanu v kastrůlku přivedeme k varu a můžeme ji ochutit např. Amarettem, mátovým nebo mandlovým extraktem. Smetanu nalijeme na čokoládu v misce a chvíli počkáme, než se čokoláda rozpustí. Potom směs pořádně zamícháme a asi na dvě hodiny umístíme do mrazáku. Ze ztuhlé čokoládové směsi (neboli ganache) lžičkou odkrajujeme kousky, které vytvarujeme do kuliček. Musíme postupovat velmi rychle, čokoláda při kontaktu s rukama ihned začíná roztávat. Kuličky vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech nebo tácek a opět dáme ztuhnout, nejlépe přes noc. Lanýže obalujeme v práškovém kakau (pokud chceme mít kuličky sladší, obalujeme je v kakau smíchaném v moučkovém cukru). Lanýže uchováváme v ledničce.

TIP: Na obalení můžeme použít také rozdrcené mandle, vlašské ořechy nebo pistácie.

Dortíky na špejli – cake pops

O cake pops jste už určitě slyšeli. Tento trend by se dal do češtiny přeložit jako dortová lízátka, jedná se totiž o kuličky (případně jiné tvary) z dortového těsta napíchnuté na lízátkové tyčce a krásně ozdobené čokoládou, barevnými polevami a cukrářským zdobením. Při jejich výrobě se prostě umělecky vyřádíte a každé lízátko bude mít v sobě kousek vaší osobnosti - a to činí tuto pochoutku ideálním dárkem pro vašeho přítele či přítelkyni.

Můžeme použít jakékoliv těsto, třeba i na bábovku, my použijeme těsto kakaové. Z množství surovin v receptu získáte 20 – 25 kuliček.

Obrázek

 Valentýnská dortová lízátka

  • 70 gramů polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 80 gramů třtinového cukru
  • 30 gramů másla
  • 30 gramů kakaa
  • 30 gramů strouhaného kokosu
  • 50 gramů řeckého jogurtu
  • 1 deci vody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli a jedlé sody
  • 100 gramů mascarpone
  • 60 gramů nutelly
  • 150 gramů hořké čokolády
  • 150 gramů bílé čokolády
  • cukrářské zdobení

Těsto: Vodu a máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme kakao a zamícháme. Mouku prosejeme, přidáme prášek do pečiva, kokos a sůl. V míse vyšleháme vejce s cukrem a po malých dávkách přidáváme střídavě sypkou směs, kterou jsme si před chvilkou vytvořili, rozpuštěné máslo s kakaem a řecký jogurt. Těsto vylijeme do formy vysypané moukou a pečeme asi 20 minut na 180°C. po upečení necháme korpus vychladnout.

Lízátka: Těsto nadrobíme na malé kousky a zapracujeme do něj mascarpone a nutellu. Vytvarujeme kuličky a dáme je na hodinu do mrazáku. Potom do kuliček zapícháme tyčky na lízátka a opět dáme ztuhnout, tentokrát na půl hodiny. A teď už se můžeme vrhnout na zdobení, rozpustíme si čokoládu a kuličky v ní namáčíme. Pokud chceme, můžeme je obalit v cukrářském zdobení. Vždyť přece bude Valentýn, takže srdíčka jsou povolena, ba přímo přikázána!

TIP: Cake pops se vám budou mnohem lépe tvarovat se speciálními formičkamii.

Srdíčkový den

V podstatě každé jídlo můžete přetvořit do valentýnské podoby! Zkuste třeba svému miláčkovi připravit ovocný salát, kdy z několika druhů ovoce vykrajovátka na cukroví vykrájíte srdíčka. Valentýnská může být i snídaně – volské oko v srdíčkové formičce a toustový chléb se srdíčkem vykrojeným uprostřed je přeci snem každého.

Určitě vás napadne spousta dalších způsobů, jak přidat do jídla trochu lásky. A my vám přejeme, abyste svátek sv. Valentýna strávili s těmi, které máte nejraději, a abyste s nimi byli šťastní.

Lenka Ambrožová