S čokoládou kolem světa

Obrázek

S čokoládou má většina z nás spojené hlavně Švýcarsko a Belgii, a to díky jejich kvalitní čokoládě a lahodným pralinkám. Rozhodně však nejsou jedinými státy světa, které mají vynikající čokoládu...

V Africe, Asii a pochopitelně také Antarktidě se s čokoládou a čokoládovými dezerty sice moc nesetkáme, ale na všech zbylých kontinentech jsou naprosto běžné. Chcete zjistit, co se z čokolády vyrábí třeba v Brazílii nebo v Rusku? Tak se s námi vydejte na dobrodružnou pouť za čokoládou a procestujte celý svět z pohodlí své kuchyně!

Cestu zahájíme v Evropě, konkrétně ve Švýcarsku, a budeme se pohybovat na západ až za oceán. Ze Spojených států se přemístíme do Jižní Ameriky, odkud se dostaneme do Austrálie, pak do Asie a nakonec se vrátíme zase zpět do Evropy. Navštívíme dvanáct různých zemí a připravíme si dvanáct různých čokoládových dobrot.

Švýcarsko: Basler Brunsli

Kde jinde bychom měli začít, než ve Švýcarsku? Tato čokoládová velmoc má mnoho skvělých čokoládových receptů, od lákavých pralinek přes šlehačkové čokoládové roládyaž k čokoládovým  krémovým dortům. Velmi zajímavé a samozřejmě chutné je vánoční cukroví Basler Brunsli, kterému se někdy také říká „basilejské brownies“. Chutná možná podobně, složení je však zcela odlišné. Díky použití mletých mandlí namísto pšeničné mouky je toto cukroví navíc ideální pro bezlepkovou dietu.

Suroviny:

  • 250 gramů mletých mandlí
  • 250 gramů moučkového cukru - může být méně, záleží na vaší chuti
  • 50 gramů kvalitního kakaa
  • 2 bílky
  • 2 lžíce pálenky - nejlépe třešňovice
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Postup:

Moučkový cukr a kakao prosejeme, smícháme s mletými mandlemi, kořením a solí. V jiné misce vyšleháme z bílků sníh a opatrně ho přimícháváme k sypké směsi, potom přilijeme pálenku. Rukama vypracujeme nelepivé těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme na noc do chladu. Druhý den těsto vyválíme na tloušťku asi 8 mm a vykrajujeme z něj tvary podle naší fantazie. Vykrojené rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 190°C po dobu 6 až 8 minut. Důležité je, aby cukroví zůstalo vláčné, nejedná se o žádné křupavé sušenky.

Itálie: Baci di dama

Každý zná italské tiramisu, ale skvělých italských sladkostí je mnohem víc. Vynikající jsou například  drobné cukrovinky Baci di dama, v překladu polibky dámy - malé pusinky z lískooříškového těsta spojené rozpuštěnou čokoládou. Někomu mohou připomínat makronky, proti nim jsou však Baci di dama jednodušší na přípravu.

Obrázek

Suroviny:

  • 100 gramů mletých lískových ořechů
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů cukru krupice
  • 100 gramů másla nebo rostlinného tuku
  • 50 gramů  hořké čokolády

Postup:

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme asi na hodinu do chladu. Vytváříme malé kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem. Pečeme na 170°C asi 10 až 15 minut, pusinky by měly mít narůžovělou barvu. Upečené cukroví necháme vychladnout a potom vždy dva kosuky spojíme na rovné straně čokoládou, rozehřátou ve vodní lázni.

Francie: Čokoládová pěna

Čokoládová pěna je jedním z poměrně známých typicky francouzských dezetrů s lahodnou chutí. Možná překvapí, že její příprava není vůbec složitá a ani dlouhá. Pěna vypadá velmi luxusně a je vhodná i k využití při různých slavnostních příležitostech.

Obrázek  

Suroviny:

  • 360 gramů hořké čokolády
  • 20 gramů  moučkového cukru
  • 0,5 decilitru smetany ke šlehání
  • 6 bílků
  • 4 žloutky
  • 1 dl koňaku

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu se smetanou a necháme ji mírně zchladnout. Mezitím si vyšleháme cukr, žloutky a koňak, pak přilijeme čokoládu se smetanou. V jiné misce z bílků ušleháme sníh, který po částech zlehka zamícháváme do čokoládové směsi. Musíme být velmi opatrní, aby nám sníh příliš rychlým mícháním neslehl. Pěnu poté nalijeme do skleniček nebo misek a dáme chladit do lednice, nejlépe přes noc. Před podáváním ozdobíme čokoládovými hoblinkami, šlehačkou, lístky máty nebo čerstvým ovocem, např. jahodami nebo malinami.

Velká Británie: Ovesné sušenky s čokoládou

Britové jsou známí svou zálibou v pití čaje. K němu je ale třeba něco zakousnout, a na to se skvěle hodí  křupavé ovesné sušenky s čokoládou. Jsou velmi chutné a navíc i svým způsobem zdravé, vyrábí se totiž z ovesných vloček a celozrnné mouky. Kromě namáčení v čaji, což Angličané dělají s velkým potěšením, jsou tyto sušenky vhodné jako lehká svačinka, která dodá energii, a zároveň po ní moc neztloustneme.

Suroviny:

  • 100 gramů ovesných vloček
  • 100 gramů celozrnné mouky
  • 120 gramů másla
  • 80 gramů třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 100 gramů hořké čokolády

Postup:

V misce vyšleháme máslo s cukrem, přilijeme javorový sirup a znovu šleháme. Mixér si nastavíme na nejnižší rychlost a přisypeme ovesné vločky, celozrnnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva i sůl. Když se všechny suroviny spojí, tvoříme z těsta malé kuličky, přemístíme je na plech s pečicím papírem a lehce na každou z nich zatlačíme dlaní, abychom vytvořili placičku. Sušenky se při pečené mírně roztečou, proto na plechu mezi jednotlivými placičkami necháváme dostatek místa. Pečeme při 180°C asi 10 až 12 minut. Po vyjmutí z trouby necháme sušenky zchladnout, potom si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s trochou másla a mažeme ji na sušenky.

Španělsko: Churros s čokoládou

Churros jsou klasickou španělskou pochoutkou a jsou to vlastně smažené tyčinky z odpalovaného těsta obalené ve skořicovém cukru, které se konzumují ještě teplé a namáčí se v horké čokoládě. Tradičně se churros podávají ke sváteční snídani, mohou se ale konzumovat samozřejmě kdykoliv.

Obrázek  

Suroviny:

  • 3 deci vody
  • 250 gramů hladké mouky
  • 100 gramů skořicového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 0,75 deci slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 deci šlehačky
  • 200 gramů hořké čokolády

Postup:

Vodu s olejem přivedeme k varu a přisypeme prosátou mouku s moučkovým cukrem a solí. Vařečkou směs mícháme, dokud nám nevznikne tuhá pasta, těsto by se mělo odlepovat od stěn hrnce. Necháme ho asi 2 minuty odstát, pak do těsta zapracujeme rozšlehaná vejce a naplníme jím zdobicí sáček s hvězdičkovou hubičkou. V pánvi si rozpálíme olej a těsto do něj vymačkáváme do tvaru tyček, smažíme asi 2 minuty, dokud churros nezhnědnou. Usmažené tyčinky vyndáme z pánve, osušíme je od oleje a obalíme ve skořicovém cukru. Připravíme si horkou čokoládou na namáčení -  škrob smícháme s trochou smetany, zbytek smetany rozpustíme s hořkou čokoládou, potom přimícháme rozpuštěný škrob a za stálého míchání necháme čokoládu zhoustnout.

Spojené státy americké: Brownies s malinami

Brownies dnes zná asi každý. Jsou hříšně čokoládové, rozplývají se na jazyku a ve spojení s malinami chutnají naprosto lahodně. Pokud si počítáte kalorie, bude pro vás tato pochoutka asi prokletím, na druhou stranu jí ale jen málokdo dokáže sníst najednou celý pekáček, protože brownies jsou velmi syté. 

Suroviny:

  • 250 gramů čokolády
  • 180 gramů  másla
  • 80 gramů hladké mouky
  • 270 gramů třtinového cukru
  • 40 gramů kvalitního kakaa
  • 3 vejce
  • 250 gramů čerstvých malin

Postup:

Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a směs necháme vychladnout. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny a pomalu přiléváme rozpuštěnou čokoládu. Do této směsi přisypeme prosetou mouku, kakao a polovinu malin a vše opatrně promícháme. Těsto nalijeme do pečicím papírem vyloženého pekáčku o rozměru 20 x 30 cm, posypeme zbytkem malin a pečeme při 180°C asi 25 až 30 minut. Brownies musí zůstat vláčné a mazlavé, proto dáváme pozor, abychom je v troubě nenechali příliš dlouho.

Mexiko: Horká čokoláda

Mexiko je další čokoládovou velmocí a kakaové boby se v této zemi zpracovávají již stovky let. Původní nápoj z nich by nám asi moc nechutnal, jednalo se jen o vodu s kakaovým práškem a kořením, horká čokoláda současnosti už je ale opravdovou lahůdkou.

Suroviny:

  • 100 gramů kvalitní hořké čokolády
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • ½ hrnku vody
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 2 svitky skořice
  • ½ čajové lžičky mletého chilli
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a přidáme vodu a skořici. Když je čokoláda úplně rozpuštěná, přimícháme do ní mléko a smetanu, směs ochutíme muškátovým oříškem a chilli. Pokud chceme mít čokoládu sladší, přisypeme trochu třtinového cukru. Zamícháme a necháme asi 5 minut vařit, směs by měla trochu zhoustnout. Nyní horkou čokoládu odstavíme a servírujeme ve skleničkách se šlehačkou navrchu.

Brazílie: Brigadeiros

Brazílie je zemí karnevalů, nádherné přírody a fotbalu a málokdo by asi čekal, že se zde vyrábí lahodné čokoládové pralinky. Bonbony brigadeiros jsou malé kuličky z kondenzovaného mléka a kakaa obalené v čokoládové rýži.

Obrázek

Suroviny:

  • 400 gramů slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
  • 30 gramů másla
  • 20 gramů kvalitního kakaa
  • 100 gramů čokoládové rýže

Postup:

Do kastrůlku dáme kondenzované mléko, máslo a proseté kakao. Směs za stálého míchání pomalu zahříváme, nesmí se nám však vařit, jinak by hrozilo připálení u dna. Zahříváme a mícháme 10 až 20 minut, dokud se nevytvoří tuhá lepkavá hmota. Necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu, potom z ní tvoříme kuličky o průměru přibližně 2 cm a obalujeme v čokoládové rýži. Pokud chceme mít brigadeiros veselejší a „karnevalové“, použijeme rýži barevnou.

Austrálie: Čokopomeranče

Jedním z typických australských dezertů jsou čokopomeranče. Na přípravu se používají nejlépe červené pomeranče, pokud je však neseženete, můžete samozřejmě použít klasické oranžové.

Suroviny:

  • 2 červené pomeranče
  • 150 gramů hořké čokolády
  • 2 lžíce vločkové mořské soli

Postup:

Pomeranče rozdělíme na jednotlivé dílky a připravíme si tác nebo plech s pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, pomerančové dílky do ní do půlky namáčíme. Pak je položíme na pečicí papír, posypeme trochou vločkové soli a necháme v chladu ztuhnout.

Rusko: Čokoládový salám

Čokoládový salám je typický ruský nepečený dezert s rychlou a poměrně jednochou přípravou. Byl populární zejména v druhé polovině 20. století, v poslední době se opět stává velmi oblíbeným.

Suroviny:

  • 500 gramů máslových sušenek
  • 200 gramů másla
  • 1,25 deci plnotučného mléka
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 150 gramů vlašských ořechů
  • 2 lžíce kvalitního kakaa

Postup:

V hrnci si rozehřejeme máslo, mléko, cukr a kakao, ale nevaříme. Vlašské ořechy nahrubo nadrtíme, stejně jako máslové sušenky, které společně s ořechy dáme do misky a zalijeme máslovou směsí. Rukama vypracujeme těsto, z kterého vytvoříme tlustý váleček, zabalíme ho do potravinové folie a necháme vychladit v lednici. Čokoládový salám podáváme nakrájený na plátky.

Švédsko: Chokladbollar

Oblíbenou švédskou sladkostí jsou Chokladbollar - nepečené čokoládové kuličky obalené v kokosu. Ve Švédsku jsou k dostání snad v každé kavárně,ale dají se poměrně snadno vyrobit i doma.

Suroviny:

  • 140 gramů ovesných vloček
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů  moučkového cukru
  • 40 gramů kvalitního kakaa
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 3 lžíce vychladlé černé kávy
  • špetka soli
  • strouhaný kokos na obalení

Postup:

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hutné těsto. Z těsta tvoříme kuličky o průměru 1,5 až 2 cm a obalujeme je v kokosu. Kuličky dáme asi na hodinu do lednice, potom je z ní vyjmeme a dotvarujeme do kulatého tvaru a vrátíme do lednice ještě na několik hodin, aby pořádně ztuhly. Chokladbollar vyndáváme z lednice půl hodiny před podáváním.

Dánsko: Træstammer

Dánská lahodná pochoutka Træstammer je vhodná k čaji nebo kávě, připravuje se ale i jako cukroví na Vánoce. Træstammer mají podobu malých čokoládových válečků, které se obalují v marcipánu a konce mají namočené v čokoládě.  Při výrobě se může spotřebovat zbylé těsto na dort, muffiny nebo podobné moučníky.

Suroviny:

  • 450 gramů libovolného těsta
  • 100 + 200 gramů marcipánu
  • 100 + 100 gramů hořké čokolády
  • 1 lžíce malinové marmelády
  • 2 lžíce rumu nebo rumové esence

Postup:

100 gramů čokolády si rozpustíme ve vodní lázni a 100 gramů marcipánu nahrubo nastrouháme. Potom těsto, marcipán a čokoládu rozmixujeme v kuchyňském robotu, přidáme malinovou marmeládu a rum nebo rumovou esenci. Rukama vypracujeme hladké těsto, vyválíme z něj 2 válečky o délce asi 40 cm, zabalíme je do potravinové folie a dáme vychladit do lednice.  Zbylých 200 gramů marcipánunatenko vyválíme - aby se nám nelepil na podložku, podsypeme si ho moučkovým cukrem. Čokoládové válečky vyndáme z lednice a zabalíme je do marcipánu tak, aby na každém z nich byla jedna vrstva marcipánu kolem dokola. Z válečků krájíme menší válečky o délce 8 až 10 cm a jejich konce namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

 
TOPlist