Čokoláda jako lék

Obrázek

Když se řekne čokoláda, asi se vám začnou sbíhat na oblíbenou sladkou pochoutku. Abyste chuť zahnali, stačí zajít do nejbližšího obchodu a vybrat si z regálu plného různorodých příchutí tu, která vás láká nejvíce. Ne vždy tomu tak ale bylo. Dřív byla čokoláda dostupná jenom na předpis, byla považována za lék. A i podle dnešních vědců mají kakaové boby příznivé účinky na zdraví.

Kakaovník pochází z pralesů Jižní Ameriky, kde si z jeho plodů tamější indiáni připravovali léčivý nápoj, a to už okolo roku 600 př. n. l. Do Evropy přivezl kakao překvapivě nikoliv Kolumbus (ten ho možná asi ani neochutnal), nýbrž dobyvatel Hernán Cortés. Tím započaly bohaté a různorodé dějiny čokolády na evropském kontinentu.

Obrázek

Lék, nebo hrozba?

Jihoamerickým indiánům byly známy léčivé účinky kakaa, dozvěděli se o nich i Evropané, ale zavést pití kakaových nápojů i na našem kontinentu nebylo vůbec snadné. Církev byla nedůvěřivá vůči všem novým plodinám, které nabuzovaly organismus, kakao nevyjímaje. Nakonec bylo rozhodnuto, že čokoláda se smí konzumovat, ale pouze jako léčivý prostředek. Lékaři se začali předhánět o prokázání léčivých účinků kakaa a tím i zvýšení dovozu kakaových bobů. V tomto období byla vlivná humorální medicína, tedy teorie o čtyřech tělních tekutinách, které jsou ve zdravém těle v rovnováze. V tomto léčebném systému si čokoláda našla své místo jakožto lék na nervová onemocnění, na podporu trávení a dokonce se předepisovala i proti hypochondrii.

Čokoláda na dvoře

Ze Španělska se čokoláda rychle dostala do Itálie, kde si ji oblíbila bohatá florentská rodina Medici. Ve Florencii se vyráběla čokoláda v různých příchutích, vznikla tu i pověstná jasmínová čokoláda, jejíž postup přípravy byl až do roku 1712 státním tajemstvím. Kakao našlo oblibu i u slavného švédského botanika Carla von Linné, který dal kakaovníku latinský název, který v překladu znamená strom bohů. Kromě toho vyzdvihl léčivé účinky kakaa – je podle něj účinným prostředkem na hubnutí, plicní a svalová onemocnění, hypochondrii a hemeroidy. Linné zmínil také fakt, že čokoláda je významným afrodiziakem, čímž potvrdil tvrzení starých jihoamerických kmenů.

 
TOPlist