Fudge - jedinečná lahůdka

Fudge je vynikající chutná sladká, měkká a vláčná hmota. Domácí výroba fudge z čokolády je snadná a i v zimě si skutečně báječně pochutnáte!

Nazvat fudge -  čte se fadž - česky nebo ho nějak ve zkratce popsat je velmi složité, protože existuje velmi velké množství variant podle použitých surovin. Čokoládový fudge by se dal přirovnat k čokoládovému karamelu, i když se vyrábí jinak než opravdový karamel. Má velmi podobnou strukturu, ta je vlastně ale to jediné, co mají všechny fudge společné.

Poprvé se o fudge zmiňuje Emelyn Battersby Hartridge, americká studentka dívčí školy Vassar College z Poughkeepsie ve státě New York v roce 1889. V jednou svém dopise píše, že její spolužačka vyrobila fudge a prodávala ho za cenu 40 centů za libru – tedy za cca 450 g. Tato pochoutka se patrně zrodila nešťastnou náhodou při výrobě karamelu, dívka prý neohřála směs na dostatečnou teplotu, takže místo karamelu vznikla jen hmota, kterou označila za fudge. Slovo fudge se dá přeložit jako něco nepovedeného nebo zmařená práce. Jak se ale brzy ukázalo, díky jejímu omylu vznikla jedna z nejlepších amerických sladkostí vůbec. Fudge se brzy rozšířil a kromě původní se začaly vymýšlet i další verze, jako například velmi populární a typicky americká alternativa fudge s javorovým sirupem nebo burákovým máslem. Vynikající jsou i méně obvyklé receptury, např. s mátou, třešněmi, kávou, s likérem Bailey´s i s čokoládou.

Obrázek

Čokoládový fudge se zdobením

Čokoládový fudge se připravuje z hořké čokolády, přesto je ale příjemně sladký. Měla by se používat skutečně kvalitní čokoláda, v zimní verzi se do směsi na fudge přidává mletá skořice a povrch se posype cukrářským zdobením. Kostičky fudge se mohou vkládat do malých papírových košíčků se zimními motivy.

Suroviny

  • 285 gramů  kvalitní hořké čokolády
  • 200 gramů kondenzovaného mléka
  • 25 gramů másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • cukrářské zdobení - vločky, hvězdičky, perličky…

Postup

Malý hlubší plech vyložíme papírem na pečení. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a v misce důkladně promícháme s kondenzovaným mlékem, vanilkovým extraktem a mletou skořicí. Směs nalijeme na papír na plechu, posypeme vánočním cukrářským zdobením a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice ztuhnout. Potom ze ztuhlé fudge směsi nakrájíme kostičky o velikosti 2,5 x 2,5 cm. Kostičky se nechávají  ledničce, kde vydrží až měsíc, mohou se i zamrazit.

Sněhobílý fudge s mandlemi

Měkký fudge z bílé čokolády je lahodný, a když se do něj ještě zamíchají mandle, vznikne opravdu výjimečná lahůdka. Pokud se kostičky tohoto fudge naservírují společně s klasickou čokoládovou variantou, vytvoří se báječný chuťový i vzhledový kontrast.

Suroviny

  • 340 gramů bílé čokolády
  • 225 gramů cukru krupice
  • 230 gramů krémového sýra
  • 85 gramů nahrubo nasekaných mandlí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

Hlubší plech nebo pekáček o velikosti přibližně 20 x 20 cm vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni se nechá rozpustit bílá čokoláda, mezitím se v misce cukr a vanilkový extrakt zašlehá do krémového sýra. Rozpuštěnou čokoládu přilijeme do misky, přisypeme nasekané mandle a důkladně promícháme. Směs  vylijeme do pekáčku a necháme ztuhnout, potom ostrým nožem krájíme na přibližně tři centimetry velké kostičky.