Netradiční čokoládové lanýže – kávové, s chilli i se zeleným čajem!

Čokoládové lanýže a pralinky jsou skvělým dárkem, který ocení určitě každý. Většinou pro ně vyrazíme do supermarketu, když si chceme dát záležet na výběru, poohlédneme se ve specializovaných obchodech. Vynikající čokoládové bonbony si ale můžeme i sami vyrobit – a není to tak složité, jak se může zdát!

Je pravda, že plněné pralinky vyžadují trochu zručnosti a zejména v začátcích hodně trpělivosti. S lanýži je to ale jiné, nepotřebujete na ně žádné speciální vybavení, čokoládu se netemperuje a nemusíte se bát, že vám vyteče náplň. A i když jsou prosté lanýže jen z čokolády a smetany skvělé, představíme vám tři možnosti, jak vyrobit čokoládové lanýže s příchutí. Vyberte si tu pro vás nejlepší nebo zkuste všechny a vyrobte bonboniéru ze tří druhů! Tímto originálním a luxusním dárkem jistě potěšíte.

Kávové lanýže

Pro někoho je káva zvyk, někdo si jo dá jen při zvláštních příležitostech, na návštěvách a v kavárně, jiný ji pije, když nemá dost energie, a někteří kávu pijí, protože jim prostě chutná. Ať je to jakkoliv, káva je oblíbeným nápojem a stejně skvěle, možná ještě lépe, chutná v dezertech. Ochutnejte lanýže s příchutí kávy!

  • 250 gramů hořké čokolády

  • 1,25 deci smetany ke šlehání

  • 2 lžíce instantní kávy

Smetanu ke šlehání vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Část nalijeme do hrnku s instantní kávou a promícháme, aby se rozpustila. Zbytek smetany z kastrůlku i smetanu s kávou přelijeme do misky, do níž jsme před tím nalámali čokoládu na co nejmenší kusy. Necháme chvilku stát a pak promícháme, aby se čokoláda rozpustila. Když získáme jednolitou hladkou směs, dáme misku alespoň na tři hodiny do lednice. Ze ztuhlé čokoládové směsi – ganache - tvarujeme pomocí lžiček kuličky nebo hrudky. Ty dáme znovu vychladit a obalujeme v kakau, rozpuštěné čokoládě nebo čokoládovém zdobení.

Obrázek

Chilli lanýže

Máte rádi pálivé? Chilli papričky jsou prostředkem, jak okořenit pokrmy, ale také jejich konzumací dodáte svému tělu řadu prospěšných látek. Díky svému složení chilli zrychluje metabolismus, pomáhá při hubnutí, bojuje proti nádorovým onemocněním a v neposlední řadě také přináší dobrou náladu. Chilli nepatří jen do slaných pokrmů, skvěle si rozumí také s čokoládou, jak věděli již dávno staří jihoameričtí indiáni.

  • 225 + 100 gramů hořké čokolády

  • 1 deci smetany ke šlehání

  • 1 sušená chilli paprička

  • 1 až 2 lžičky mletého chilli

Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a přelijeme ji do misky s 225 gramy čokolády nalámané na kousky. Necháme chvíli stát a pak vymícháme v hladkou ganache. Přisypeme mleté chilli a důkladně promícháme. Dáme na tři hodiny do lednice. Ze ztuhlé čokolády rukama tvarujeme kuličky, pracujeme rychle, aby se nám v ruce nerozehřála, hotové kuličky dáme na hodinu zpátky do lednice. Poté si ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády a sušenou papričku nakrájíme na tenké proužky. Kuličky obalujeme v kakau nebo rozpuštěné čokoládě a každou na vrchu mírně posypeme proužky chilli. Dáme do chladu ztuhnout.

Obrázek

Matcha lanýže

Matcha je druh zeleného čaje, který se pěstuje a zpracovává speciálním způsobem, jeho vlastnosti jsou tedy zcela unikátní. Výhodou čaje Matcha je kromě řady pozitivních účinků na zdraví a jedinečné chuti také to, že se prodává v podobě prášku, je tedy velmi snadné přidat ho do nejrůznějších dezertů. Zkuste ho třeba v lanýžích z bílé čokolády.

  • 225 gramů bílé čokolády

  • 1 deci smetany ke šlehání

  • 1 lžíce čaje Matcha

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 3 lžíce moučkového cukru

Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku a zahřejeme téměř k bodu varu. Sundáme ji z plamene, přelijeme do misky s rozlámanou bílou čokoládou a promícháme. Do hladkého krému vmícháme čaj Matcha a vanilkový extrakt a dáme na několik hodin do chladu. Poté tvarujeme kuličky, které dáme znovu chladit, a následně je obalujeme v moučkovém cukru.